Kijk je puur naar de naamgeving, dan klinkt het heel logisch, een ijsvogel op IJsland. Toch was het pas voor het eerst in de geschiedenis dat afgelopen september (2019) een ijsvogel (Alcedo atthis) het eiland bezocht. Niet vreemd als je bedenkt dat de overtocht van het vaste land met de boot bijvoorbeeld 2 dagen in beslag neemt. Toen ik het las kon ik het ook moeilijk geloven, maar verschillende berichten geven toch echt aan dat het geen grap was.
Zo meldt Iceland Monitor het op hun site en is het nieuws ook te vinden op de Facebookpagina van Birding Iceland. Op de foto’s is te zien dat het een jong exemplaar betreft, geboren in 2019, ongeveer 3 maanden uit het nest.
Een enorme reis, wanneer je bedenkt dat de kortste afstand vanaf de Faeröer hemelsbreed toch nog zo’n 500 km bedraagt. Voor een doorgewinterde trekvogel wellicht geen grote afstand, zij zijn er vaak op uitgerust om lange afstanden af te leggen. Ze kunnen zweven op thermiek (bijv. roofvogels en ooievaars) of doen zo’n beetje álles in de lucht zoals een gierzwaluw. Een ijsvogeltje heeft echter een hele snelle stofwisseling en eet op een ‘normale’ dag bijna zijn eigen lichaamsgewicht aan vis. Op zo’n dag worden echter geen lange vluchten gemaakt, merendeel van de tijd wordt zittend doorgebracht. Vissen gebeurt vrijwel altijd vanaf een uitkijkpost, welke hij ook nog gebruikt om de vis een paar stevige meppen te verkopen, vóór de vis wordt gegeten. Tijdens een vlucht van 500km (mits het vogeltje in een rechte lijn zou vliegen zonder richtpunt), zou een ijsvogel zo’n 8 tot 10 uur onafgebroken moeten vliegen en tussendoor ook nog moeten eten. Een vlucht zonder voedsel van deze afstand lijkt me ook uitgesloten.
Een mooi vraagstuk, een andere optie zou kunnen zijn, dat het ijsvogeltje een lift heeft gehad van een boot. Zelf bracht ik in 2017 een bezoek aan IJsland (hier meer) met de enige rederij die passagiers vervoert naar dit land, Smyrill Line. Een tocht van twee volle dagen, vanaf het noordelijke puntje van Denemarken. Op zich zou het mogelijk zijn dat een ijsvogeltje mee zou vliegen, de boot als rustplaats gebruikt en vanaf de boot af en toe een visje vangt. Het lijkt me aannemelijker dan dat hij het hele stuk zelf zou hebben gevlogen. Ik nam contact op met de beheerder van Birding Iceland, Yann Kolbeinsson, wat zijn idee was over dit wonderlijke bezoek. Gezien de vindplaats van het ijsvogeltje, in de buurt van Reykjavik, vermoedt ook hij dat het vogeltje een lift heeft genomen, maar dan op een vrachtschip. Vrachtschepen meren aan in de hoofdstad, in tegenstelling tot de boot van Smyrill Line, die in het Oosten aan land gaat.
Al met al een bijzonder verhaal, van een klein bijzonder vogeltje, op een erg mooi en bijzonder IJsland.