Het was na de afgelopen zachte winters natuurlijk wel te verwachten, maar het aantal waarnemingen neemt een enorme vlucht! Hoewel hun naam anders doet vermoeden, is ijs de grootste vijand voor een ijsvogel. Juist in de tijd waarin het belangrijk is om zijn verenkleed goed waterafstotend te houden, moet hij wel de nodige visjes kunnen vangen. Wanneer de eerste vorst zijn voedselbron bedekt, breken er moeilijke tijden aan. De afgelopen jaren was dit nauwelijks het geval en je merkt dit meteen aan de ijsvogelstand. Met 2 tot 3 legsels van gemiddeld zo’n 6 jongen per nest, weet een ijsvogelfamilie zich in rap tempo uit te breiden. De laatste jongen zijn hebben in september het nest verlaten, waardoor het in ons land nu ‘wemelt’ van de ijsvogels.
Dit hoge aantal ijsvogels levert ook veel meldingen op via het waarnemingenformulier, waaronder erg bijzondere. Hieronder een selectie:
Nabij de Buyshaven en oude haven daar zien we met regelmaat een ijvogel.heb er nu ook mooie foto’s van gemaakt. Prachtig om hem te observeren vanaf onze boot. Hij zit dan op onze lijnen of op de zeereling.
H. Schoonhoven, Enkhuizen
Ik heb een rustige tuin met een vijver erin. Hij zat op de leuning van het bruggetje hetgeen over de vijver loopt.
Hij gluurde een tijd in het water, vloog weg en kwam even later weer terug, zat weer een tijd in mijn vijver te staren en vloog weg. In het zonlicht een kleurenspel achterlatend. Schitterend.A. Busscher, Harskamp
De ijsvogel zat bij ons (in een woonwijk) aan de overkant van de sloot in een struik. Daarna vloog hij laag over het water het uit het zicht.
Y. Mey, Nieuw-Vennep
Ik heb sinds dit jaar een moeras/vijver aangelegd met Tanichthys albonubes, Notropis lutrensis en Gobio gobio als visbewoners. Het viel mij op, dat het visbestand beduidend achteruit ging, zonder dat ik hiervoor een oorzaak wist en ondanks het feit, dat ik massaal jonge vissen in de biotoop had. Een reiger zou deze kleine visjes niet interessant vinden. Vanmorgen heb ik ontdekt waar de visjes gebleven zijn: Een ijsvogel!! Ik had dit niet verwacht omdat ik aan de rand van de stad woon, en normale ijsvogelbiotopen mijns inziens ver verwijderd zijn.
E. Driessen, Venlo
Vanmorgen op de rand van de vijver een ijsvogel gezien. Midden in een woonwijk. Prachtig gezicht.
R. v. Ooijen, Vlijmen
Vanochtend (08/10) om 10 uur. Een flits, een plons en daarna een blauw oranje verschijning op de vijverrand. Dook er ineens een ijsvogel vanaf de overkapping op ca. 2,5 mtr hoogte zo in de nog halfvolle vijver. De vijver is nog in opbouw en ligt achter de woning middenin een woonwijk. Ik had er op dat moment 3 kleine goudvisjes inzitten die uit de vorige vijver zijn overgebleven.
Na de duik bleef de ijsvogel nog eventjes op de vijverrand zitten en vloog daarna weg de buurt in.
Het ging helaas te snel om er een foto van te maken.William, Keijenborg
Regelmatig komen er meldingen binnen van mensen die sinds lange tijd (weer) een ijsvogel in de tuin zien, een teken dat de ijsvogelstand flink in de lift zit:
Om 12.30u. zagen we voor de allereerste keer bij ons in de tuin op de Zuiddijk, vlakbij onze vijver, een ijsvogel.
We wonen hier al vanaf 1972, dus we vinden dat heel bijzonder.
In de vijver hebben we stekelbaarsjes waar hij het ws. op gemunt had?
Hij heeft een oranje borst en toen hij opvloog richting de sloot die achter ons huis loopt had hij een prachtig oplichtende turquoise blauwe rug.
Schitterend mooi!Dirk en Annemiek Piets, Zaandam
Tuinlantaarns blijken ook favoriete uitkijkposten 🙂 :
Op tuinlamp naast een vijvertje bij de buren in de achtertuin
R. Könings, Sittard
De ijsvogel zat wel 20 minuten op de lantaarn bij de vijver.
Vorige week zagen we er 2 bij de natuurvijver aan de andere kant van ons huis.J. Baltes, Nieuwleusen
Zoals je aan de meldingen kunt zien, treffen we de ijsvogels in het najaar ook vaak aan in de buurt van bebouwing. Dit heeft echter ook een keerzijde, meermalen werd een melding gedaan van een ijsvogel die tegen een raam was gevlogen. Sinds 20 mei zijn er al 36 meldingen gedaan van ijsvogels die tegen een raam vliegen of gepakt zijn door een kat. Tien ijsvogels hebben de klap niet overleefd, de overige vlogen na een rustpauze (één ijsvogel had hier zelfs 5 uur voor nodig) gelukkig weer weg.
Mijn kat kwam er mee thuis .. Ik heb hem afgepakt en op het dak van de schuur gezet waarna hij na een tijdje zelf weg vloog.
J. v. Wingen, Den Haag
Ijsvogeltje tegen raam gevlogen heeft daarna tijdje op de grond gezeten in tuin onder tafel geen sloten in de buurt.
J. de Tombe, Oegstgeest
Op onze manege was hij tegen de spiegel in de buitenbaan aan gevlogen. Even moest hij bijkomen en vloog daarna weer weg.
Manege Berestein, Den Haag
Ijsvogeltje tegen glas schuifpui aangevlogen. Na c.a 15 minuten op eigen kracht weggevlogen! Had dierenambulance al gebeld en dus weer afgebeld. Locatie Munterstraat 6 Schiedam.
H. v.d. Velden, Schiedam
8.45: de vogel met metallic blauwe rug en lange snavel vloog tegen het raam van mijn huis en vloog gelukkig weer weg. Dit is op 30meter afstand van een brede sloot. Prachtig!
O. Cleij, Beuningen
Bij ons Komt het koppeltje sinds zondag elke dag viissen in de vijver.
Prachtig on te zijn.
Ik zag een ijsvogel vliegen bij de karpervisser in Enkhuizen, het maakt je hele dag goed.
in Haarlem op de Slaperdijk bij de volkstuinen ligt een mooi water met veel vis. Aan het water zit ik dan vogels te bekijken. Zie meer ijsvogels vliegen, zitten en duiken naar vis dan andere vogels. Zeer opmerkelijk !!
In het bomengedeelte (afgeschermd door houtwallen) aan de waterkant zijn speciaal rechte aarden wallen gemaakt met ca. 1 meter diepe ronde gaten (doorsnede ca.80mm) waar deze ijsvogels in broeden.
Beste,
Zitten de ijsvogels daar nu ook? Is dat dan dicht bij de Ijdijk?
Hans
Bij waterinlaat aan de Maas (bij fietspad tussen Bernse Veer en Damblok) ijsvogel gespot : 51°44’24.5″N 5°11’01.0″E